O clădire istorică poartă în ea, de multe ori, un „ceva” nedefinit. Dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber se ascunde o poveste, un înțeles, o idee care așteaptă să fie (re)descoperite. Prin introducerea, în anul 2018, în circuitul public a fostei Uzine de Apă Industrială din Timișoara ne-am propus să readucem la lumină spiritul de inovație tehnică și pionierat al începutului de secol XX, păstrat între zidurile sale.
Uzina este reprezentativă pentru stilul Secession industrial și poartă semnătura arhitectului Laszlo Szekely. Ea a furnizat, în perioada 1916-2007, apă de uz industrial, nepotabilă, folosită în procesele tehnologice, dar și la spălatul străzilor, mijloacelor de transport public, udatul parcurilor, stingerea incendiilor. Odată cu schimbarea peisajului industrial al Timișoarei, după 1989, uzina și-a pierdut
clienții tradiționali și a fost închisă.
Din anul 2018, clădirea, păstrată în condiții bune de compania de apă, Aquatim, a intrat în circuitul public, prin deschiderea Centrului educațional pentru copii Aquapic. Stabilimentul apei de stropit este azi o clădire „vie” care spune povestea apei industriale, o poveste despre dezvoltare durabilă și responsabilitate vizavi de mediu. Sala mașinilor este o adevărată fereastră deschisă către trecut, care arată aproape la fel ca acum 100 de ani. Panoul de comandă, ferestrele, ușile și pardoseala sunt cele din momentul punerii în funcțiune.
Vizitarea uzinei este integrată în activitățile educaționale marca Aquapic printr-o abordare ludică, iar povestea utilajelor și a apei „de Bega”, ce nu era bună „de beut” o spunem pentru toate vârstele. Care au fost primii clienți ai uzinei? Dar ultimii? Cum „comandau apa industrială” și cum arăta o zi din viața uzinei, toate acestea sunt detalii pline de culoare pe care le puteți afla vizitând Uzina de Apă Industrială.
În afara activităților pentru copii din cadrul Centrului Aquapic, uzina poate fi vizitată, pe bază de programare prin e-mail (aquapic@aquademica.ro), în perioada aprilie-octombrie. Vizite ghidate sunt organizate în fiecare an, în sezonul primăvară-toamnă, cu ocazia unor aniversări internaționale tematice, evenimente etc. Pentru detalii, urmăriți noutățile noastre, pe site și în social media sau contactați-ne.