Bine camuflată de o perdea de arbori înalți, în mijlocul unui parc de 3 hectare, pe strada Frederic Mistral, se găsește de mai bine de 100 de ani, una dintre comorile ascunse ale Timișoarei, Uzina de Apă Industrială.
Frumoasa clădire în stil Secession industrial a fost construită la începutul secolului trecut, când orașul se dezvolta continuu, progresul tehnic și inovația erau pe val, ca o soluție ingenioasă găsită de compania de apă din acea vreme, ACOT, pentru a deservi industria locală. Uzina de apă industrială s-a oprit în 2007, după un veac de muncă.
Acum ea trăiește o a doua viață. În incinta uzinei, în zona verde, a fost amenajat un spațiu dedicat copiilor care vor să afle, într-un mod activ și ludic, cât mai multe lucruri spectaculoase despre apă. Aquapic, centrul educațional deschis în 2018, primește grupuri de copii însoțite de profesori, educatori, învățători, din primăvară până în toamnă. Mii de copii i-au trecut deja pragul și au aflat, printre alte lucruri fascinante, și povestea apei industriale.
Uzina de Apă Industrială face parte dintr-un complex care a însemnat un moment crucial în dezvoltarea şi emanciparea oraşului, la darea sa în folosință. Timișoara avea canalizare și prima staţie de epurare a apei uzate de pe actualul teritoriu al României, la 1912, în 1914 devenea funcţională Uzina de Apă nr. 1, iar în 1916 Stabilimentul Apei de Stropit, adică Uzina de Apă Industrială.
De toate aceste realizări tehnice se leagă de numele unui inginer vizionar, Stan Vidrighin, care a fost primul primar român al Timişoarei, de după Unirea cu România, la 3 august 1919. Nu mai puțin lipsit de importanță este autorul lucrărilor de arhitectură care adăpostesc edificiile tehnice menționate. Laszlo Szekely, cel mai important arhitect al timpului său și primul arhitect-șef al Timișoarei a proiectat numeroase clădiri Secession în Timișoara, atât rezidențiale cât și industriale. Hidrocentrala de pe Bega, Abatorul, Brigada de Pompieri și Fabrica de ciorapi sunt câteva astfel de exemple.
Uzina de Apă Industrială din Timișoara este una dintre puținele piese din patrimoniul industrial local dezafectat salvată de la degradare și uitare și integrată în circuitul educațional și cultural regional.
În anul 2019, Uzina a fost înscrisă în Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, o organizație sub patronaj UNESCO, beneficiind de schimb de experiență și bune practici într-un cadru interdisciplinar (ingineri, manageri culturali, antropologi etc). Din rețea fac parte circa 50 de muzee din toate colțurile lumii, cu peste 5 milioane de vizitatori pe an.
Uzina poate fi vizitată cu programare, în cadrul activităților centrului Aquapic sau separat. Mai multe detalii găsiți în secțiunea Descoperă Uzina. Pentru detalii, urmăriți noutățile noastre, pe site și în social media.