CONCURS internațional: Apa pe care ne-o dorim

Aquapic, centrul educațional pentru copii de la fosta Uzină de Apă Industrială din Timișoara, este organizator local al unui concurs internațional de creație artistică pentru copi și tineri.

Competiția Apa pe care ne-o dorim (The Water We Want), lansată de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET), organizație sub patronaj UNESCO, în care Aquapic este membru, are ca obiectiv explorarea apei, resursă esențială, din perspectiva tinerilor, în contextul Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă. Tinerii, elevi cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, sunt încurajați să devină povestitori proactivi ai viitorului nostru, văzut din perspectiva relației cu apa.

Cum putem inspira noi feluri de a percepe apa și modalități de a proteja mediul? Ce mici gesturi revoluționare și soluții practice și eficiente pot contribui la reevaluarea patrimoniului apei și la o utilizare cât mai sustenabilă a acestuia? La toate aceste întrebări, WAMU-NET așteaptă răspunsurile creative ale copiilor și tinerilor din lumea întreagă. Cele mai bune lucrări se vor bucura de recunoaștere internațională, premierea participanților se va face într-o ceremonie oficială online, în prezența reprezentanților UNESCO, în mai-iunie. Aflați care sunt categoriile de lucrări admise în concurs și cum puteți participa!

Tema concursului, categorii de lucrări, participanți

Concursul se adresează instituțiilor de învățământ (formal și informal) și organizațiilor societății civile, fiind limitat la două categorii de vârstă: elevi cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani și 13-18 ani.

Creațiile admise în competiție sunt

  1. Desene (incluzând 1a: lucrări individuale și 1b: lucrări colective, ale unei clase, de ex.)
  2. Fotografii (incluzând 2a: lucrări individuale și 2b: lucrări colective, ale unei clase, de ex.)
  3. Videoclipuri și animații (de maxim 2 minute)
  4. Creații scrise și sloganuri referitoare la apă (trebuie să cuprindă atât textul original, în limba română, cât și traducerea în limba engleză)
  5. Sunete ale naturii (legate de apă)

Toate acestea pot fi compoziții individuale sau colective (ale unei clase, de  exemplu).

Vă rugăm consultați regulamentul complet al concursului Apa pe care ne-o dorim (The Water We Want) 2021, ediția locală:

Regulament Apa pe care ne-o dorim – ediția 2021

Înscriere

Lucrările pot fi înscrise în concurs DOAR de către un cadru didactic coordonator al elevului și, vor fi obligatoriu, însoțite de Formularul de înscriere. Un elev sau o clasă pot propune o singură creație artistică, alegând doar una dintre categoriile menționate.

Formular de înscriere (cuprinde termeni și condiții)

Termenul limită de înscriere a lucrărilor este 30 aprilie 2021. Acestea vor fi transmise către Aquapic – centru educațional pentru copii, instituție afiliată Rețelei internaționale a Muzeelor Apei, la adresa de e-mail: aquapic@aquademica.ro. Pentru fișiere mari, peste 7-8 MB (materiale video, imagini etc) se recomandă folosirea wetransfer. 

Persoană de contact: Loredana Leordean: aquapic@aquademica.ro, 0743098075 sau chatbox whatsapp pe aquapic@aquademica.ro.

Calendar concurs și expoziție digitală

Fiecare Muzeu al Apei partener, inclusiv Aquapic, va selecta șase lucrări finaliste local, pe care le va trimite Secretariatului WAM-NET spre jurizare în etapa finală. Iată care este calendarul întregului eveniment:

  • 30 aprilie: Termenul limită de înscriere a lucrărilor (transmise de către școli/cadrele didactice la muzeele apei partenere)
  • 10 mai: Alegerea a maxim 6 lucrări finaliste și transmiterea la secretariatul WAMU-NET
  • Mai/Iunie: Anunțarea câștigătorilor și a mențiunilor speciale în cadrul unui webinar Iunie/Septembrie: lansarea celei de-a doua campanii de comunicare

Numeroși copii și tineri din toată lumea s-au implicat în ediția precedentă a concursului, iar lucrările acestora, pline de culoare diversitate și inspirație, pot fi vizualizate pe site-ul dedicat .

Bună, cum te putem ajuta?